Turnigy 9x settings for simulator use?

Here's an area where you can ask any kind of question about RC models and find a whole lot of useful information to help you get started.

Turnigy 9x settings for simulator use?

Postby pldb64 » Mon Jan 30, 2012 1:33 am

Hi All,

i've been happily flying my copy of realflight sim with the deal extreme dongle so i could use my 9x as the Tx. Works quite happily with the normal 4 channels (once you remove the Tx module at the back if you're using the standard Turnigy Tx module). But i can't figure out how to get flaps and retracts to work? (ie additional channels). Does anyone have any hints/experience as to how to make this work?

I'm using the ER9x version of f/w on the Tx now ... but teh question also applies to the standard Turnigy f/w.

Thanks in advance
Peter
Turnigy 9x, FrSky 2-Way/Telemetry DHT DIY, Smartieparts BRD, ER9x FW
AXN-Floater (stock esc, motor & prop, HK orange 9g servos)
pldb64
 
Posts: 156
Joined: Fri Nov 04, 2011 3:09 am
Location: Sydney, australia

Re: Turnigy 9x settings for simulator use?

Postby kaptain_zero » Mon Jan 30, 2012 5:13 am

I have not tried in RealFlight but I did add retracts for use in Phonix. I simply added the programing in ER9X. I create a basic 4CH model and give it the name of the simulator I'm using so I don't get confused over which sim model I'm using. Once you get those 4 channels set up, add the next mix you need. Say retracts, in my case I choose channel 5 and added a mix to that channel using the settings below:

So in ER9X it's:

Source FULL
Weight 100
Switch GEA
Multipx ADD

And if you want to play around, you can slow it down and add delays to the switch. So now when you activate the GEAR switch, it sends the signal to Channel 5. You should of course then check that the Sim is seeing this signal and then you need to configure in the SIM what that channel is to act on. Flaps are the same but may require a different type of mix depending on if you want to use a pot or switch etc.

Keep in mind, some SIMS don't play well with more than a basic set of channels.... As I said, I've only used additional features in Phonix, but I'm sure Realflight will be similar.

Good luck,

Christian

Can't tell you how to do it in the stock firmware, I switched to ER9X as soon as I got the radio.
"I'd like to live as a poor man with lots of money."
-- Pablo Picasso
User avatar
kaptain_zero
 
Posts: 197
Joined: Wed Mar 23, 2011 2:50 am
Location: Winnipeg, Canada

Re: Turnigy 9x settings for simulator use?

Postby rogueqd » Mon Jan 30, 2012 1:01 pm

I have AeroFly Pro. I programmed 8 channels on my Tx before I set it up on the sim. Then found what sim "channels" moved with the 8 I'd set up. Some were "buttons" that only registered above or below 0.

Anyway, once I got the 8 channels set up I could program whatever mixes I wanted on my Tx and try them out in AeroFly before I tried them on a real plane.
rogueqd
 
Posts: 234
Joined: Thu Mar 10, 2011 1:52 am
Location: Northern beaches, Sydney, Australia


Return to For Beginners (if you're just getting started in RC)

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests

cron